Saturday, 10 December 2011

apam merekah

bahan2

230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla


250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan  sikit je )

care2

pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang...masukkan esen vanilla.
pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.

bhgikan kepade beberape bhgian..letak warne dan paste yng disukai

kukus selame 7 hingge 10 mnit.

pastu..senyummmmmm  sbb apam menjadik..

***ade yng kate manis..jdi kurangkan le gulenye..timbang 200 gm..ok dak

***pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingge putih dan berkrim.

papercup dalam gamba size 8.



COKLAT CHIPS MUFFIN ( HANIELIZA RECIPE )

BAHAN BAHAN
1 CAWAN BUTTER ( CAIRKAN )
2 CAWAN SUSU SEGAR
2 BIJIK TELUR
1 TSP ESEN VANILLA


3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN COCO POWDER
2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BIKABONATE
2 CAWAN GULA PERANG


1/2 CAWAN COKLAT CHIPS ..NAK LETAK LEBIH PUN BOLEY, TAK DOSE EIIH NAK  LETAK BANYAK2..hehhee


CARE CARE


1. CAIRKAN BUTTER
2. KOCOKKAN TELOR ( KACAU JAP JE, GUNE PEMUKUL TANGAN JE ) DAN MASUKKAN GULA.
3. MASUKKAN BUTTER CAIR
4. MASUKKAN SUSU BERSELANG SELI NGAN TEPUNG YANG BECAMPUR COCO POWDER, B.POWDER DAN SODA BIKARBONATE. ( KASIK AYAK DULU )
5. MASUKKAN COKLAT CHIPS
6. MASUKKAN DALAM ACUAN YNG DISUKAI ( kkzu gune cup size 8 )
7.BAKAR PADE SUHU 180 SELAME 20 MINIT


NOTES
RASE DAN   STRUKTUR MUFFIN BERBEZE DARI CUPCAKES.MUFFIN AGAK KASAR , CUPCAKES PULAK LEBIH HALUS.
UNTUK MENDAPAT KAN MUFFIN MEREKAH GUNEKAN BAKING POWDER ' DOUBLE ACTION ' DAN BAKAR MUFFIN PADE SUHU 200.



MUFFIN KOPI COKLAT CIP

Bahan A
350 g tepung gandum
3 s/k baking powder
1/2 s/k garam
200 gm gula perang

Bahan B
150 ml minyak jagung
250 ml susu kopi..[akak gunakan dutch lady]
1 s/k nescafe
1 biji telur [dipukul sedikit] kkzu letak 2 bijik, saje je nak derhake..heee, tak dose kan..
1 s/k esen vanilla
1 tbsp coffee paste (kkzu tambah )

coklat cip secukupnya
kertas muffin

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 180'C [api atas bawah] selama 15 minit.
2. Ayakkan tepung gandum dan baking powder.
3. Gaul rata semua bahan A dalam mangkuk.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk bahan A dan kacau rata gunakan senduk kayu.
5. Alaskan kertas muffin dalam muffin tray atau muffin/pie mould.
6. Masukkan adunan dalam kertas muffin dan hiaskan coklat cip secukupnya.
7. Bakar selama 20 minit. kkzu bako ngam2 20 minit..muffin lembab2 gitew..i sukee you...
8. Sejukkan dan boleh dihidangkan dan ngappppps.
dalam gambar kkzu gune kertas size 8, dapat 25 bijik muffin mongel2..

  • jgn letak adunan penuh, nanti muffin membukit.
  • jangan lupe letak coklat chips dalam adunan..lebih ngetops..

kek marbel ros

BAHAN2
240 gm butter @ marjerin
240 gm gula castor...i ltak 200 gm aje...
240 gm tepung gandum
4 biji telur
baking powder 1 sudu kecil..penuh2
susu segar 1/4 cawan (60 ml,60 gm )...susu cair pun bole.
esen vanilla

CARA
putar butter ngan gula hingge kembang dan ringan
masukkan telur satu persatu....kacau skit telur tu.
masukkan tepung gandum bersame baking powder yng telah di ayak berselang seli ngan susu segar.

bahagikan kepade 2 bahagian.
letak kaler ape2.

***letak sesenduk kaler merah..pastu sesenduk kaler putih..ulang sehingge habis.

***bakar sehingge masak..suhu dan mse bergantung pde oven masing2.

***i gune loyang 7.

kek karamel

bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh 
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.

japanese cotton cheese cake

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu aje). 

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek. 

Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simple jer. Lepas letak adunan dlm tin kek, balut bwh hingga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak dlm oven then bakar .

donut

Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebyk 6 g saja tapi best yis basah
125 ml susu segar suam
25 g mentega } dicairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1-2 sudu besar gula castor
minyak utk menggoreng
gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:

1. Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.

2. Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati.

3. Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn kain lembab selama 1 jam.

4. Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm

5. Ambil penerap bulat, terap hingga habis

6. Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min

7. Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan

8. Angkat dan toskan minyak nya bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus